Нові правила видачі польської візи

Ажіотаж щодо отримання виїзних документів до сусідньої держави не вщухає. І, хоча, закони та правила, що повинні були вступити в дію з першого січня, ще не набули чинності, громадян все ж цікавить процес отримання візи до Польщі 2017. Уряд Польщі вирішив відкласти термін вступу законів у дію частково до першого липня 2017 та до початку наступного року.

Основними причинами введення та опрацювання нових законопроектів є врегулювання потоку працівників та трудових відносин з державами. Також уряд зазначає про важливість зниження рівня махінацій на національному ринку праці.

Згідно з останнім допрацюванням закону, українці все ж таки зможуть отримати робочу візу за запрошенням роботодавця (у минулому такі візи були скасовані). Особливістю оформлення такого робочого документу є термін перебування. Освядчення можливо оформити лише на короткий термін (наприклад сезонні роботи).Польщі 2017

Отримання візи за спрощеною системою: реальність чи міф

Нові правила видачі польської візи сповіщають про можливість зміни роботодавця без додаткового дозволу. Принципово новою зміною є введення обмежень на кількість оформлення дозволів на роботу. Якщо раніше ліміту не існувало, то в 2017 році пропонується ввести обмеження до 500 тисяч дозволів на рік. Спеціалісти вважають, що такий крок є необдуманим та недоцільним, адже країна потребує великої кількості робочих різних класів. Для порівняння, у минулому році робочі документи оформили майже 1.5 мільйони українців.

Документи на сезонну роботу українці зможуть оформити лише за наявності спеціального дозволу типу S. На основі такого документу оформлюватиметься нова віза типу 5 а, яка дозволяє перебувати в сусідній країні протягом восьми місяців. Оформленням такого документу займається староста. На основі візи нового типу можливе оформлення карти побуту громадян.Отримання візи за спрощеною системою

«Особлива» віза та нюанси в її оформленні

Якщо візит до країни передбачається з метою придбання деяких товарів, то для перетину кордону необхідна віза на закупи до Польщі 2017. Така віза оформлюється за стандартною процедурою у візовому центрі. До стандартного набору документів слід додати прохання про надання візи з метою закупівельного туризму.

Для забезпечення подальшого видання шопінг-візи необхідно дотримуватись наступних правил:

  • ​ при перетині кордону мати з собою готівкові кошти задля підтвердження платіжної спроможності;
  • ​ зібрати необхідні чеки та накладні, які підтверджуватимуть правдивість закупки;
  • ​ отримати та надалі пред’явити іменні фактури.

Виконання вищеприведених правил забезпечить швидке оформлення наступних віз.

Особливістю оформлення візи такого типу є місце проживання. Оформити шопінг-візу зможуть лише жителі Львова, Вінниці та Луцька.

Що нового чекати громадянам України від польського уряду

Нові правила роботи в Польщі передбачають наступне:

  • ​ можливість пролонгування терміну дозволу на роботу по новій візі (типу 5 а);
  • ​ безперешкодно змінити роботодавця, проте лише одноразово;
  • ​ повторно оформити документи на роботу без залучення старости (якщо українець вирішив продовжити співпрацю із роботодавцем, то залучати до оформлення документів сторонні організації не має потреби, тому що база містить дані про робітника, місце його проживання на території Польщі та ін.);
  • ​ робочу візу по спрощеній системі можливо оформити протягом 1 – 2 років після закінчення попередньої.

Окрім позитивних моментів в оформленні виїзного документу існують випадки, коли у видачі візи можуть відмовити. До таких відносяться наступні випадки:

  • ​ відмова роботодавця у працевлаштуванні;
  • ​ підозра у наданні неправдивої інформації робітником.

За новими правилами, усі витрати, що пов’язані з оформленням заяви на дозвіл (близько 30 злотих) покриває роботодавець. Також він повинен оформити договір, а копію передати робітникові на зрозумілій йому мові.Що нового чекати

Чи варто очікувати докорінних змін

Польська робоча віза 2017 та її оформлення передбачає декілька особливостей. Існують наступні нововведення:

[pg_quiz id="1"]
  • ​ особливою умовою є відсутність необхідних спеціалістів у країні. Це означає, що запит на українських робітників можливо подати лише у випадку, коли на вакантне місце не має претендентів серед громадян Польщі;
  • ​ витрати, що пов’язані з реєстрацією заяви сплачує роботодавець.

Перевагою для українців є подовження терміну дії робочої візи.

З початку року на працю до Польщі вирушили майже 900 тисяч громадян України. Часткові зміни щодо оформлення сезонної візи діятимуть з першого квітня.

Перевагою для українців є нова система видачі візи: сплативши збір, та отримавши порядковий номер, необхідно лише вказати актуальний номер телефону та очікувати дзвінка від представника протягом трьох робочих днів. Для порівняння: раніше заявник самостійно здійснював дзвінки до спеціальних служб, а час очікування становив значно більше, аніж три робочих дні.в Польщу

Яку візу краще оформлювати для роботи за кордоном

У той самий час, коли процес працевлаштування у сусідній країні зазнає великих змін та має масу нюансів, воєводська віза 2017, та її оформлення залишаються незмінними. Отримуючи таку візу, працівникові надається велика кількість переваг:

  • ​ при оформленні студентської візи, зезволення або освядчення на основі воєводської візи не сплачується консульський збір;
  • ​ за наявності воєводської карти, консульства не можуть відмовити в оформленні в’їзного документу, адже усі консульства підпорядковуються воєводі;
  • ​ можливо перевозити майже усі продукти та обладнання;
  • ​ надається можливість відвідувати усі курортні та культурні зони Шенгенської території (з обмеженням у часі: не більше 90 днів);
  • ​ термін дії візи – 360 днів.для роботи за кордоном

Про головні зміни в оформленні виїзного документу

Для оформлення візи необхідно надати пакет документів, до якого також включається й запрошення. Запрошення виглядають по-різному, проте суть у них одна – підтвердження мети оформлення візи. Запрошення, як і кожен документ, має свій термін. Термін дії запрошення до Польщі може становити від декількох днів до року.

Тип та термін дії, передусім, залежить від виду оформлюваної візи. Наприклад, так зване бізнес-запрошення (оформлення останнього можливе лише для фізичних та юридичних осіб) дійсне протягом року з моменту оформлення. Після реєстрації у воєводстві спеціального запрошення (термін обробки такого запрошення складає 24 дні), необхідно у строк до трьох місяців оформити виїзний документ.

Кого стосуватимуться зміни

Нові правила отримання польської візи 2017 стосуються абсолютно всіх іноземців. Для оформлення візи необхідно попередньо отримати дозвіл на роботу. Новим законом передбачено два типи дозволів:

  • ​ дозвіл на короткострокову роботу (робітник має право знаходитись на території країни до шести місяців);
  • ​ дозвіл на сезонну роботу (робітник має право знаходитись на території країни до восьми місяців).

Така процедура досить складна, оформлення вимагає великої кількості часу та зусиль. Оформлення дозволу стає можливим лише за зверненням роботодавця. При оформленні запиту проводиться перевірка наданих робітником та фірмою даних.

Раніше можна було оформити візу за запрошенням роботодавця, проте така можливість була скасована через велику кількість неофіційно працюючих.Які можливості існують при оформленні спеціальної візи

Які можливості існують при оформленні спеціальної візи

Якщо передбачався виїзд до Польщі, та документи оформлені саме з цією метою, проте виникла необхідність працювати у другій країні не слід засмучуватись та переробляти візу. Для українців існує робота по польській візі в Чехію в 2017 році. Працевлаштування в цій країні можливе за наявності візи типу Д або за наявності карти на проживання. Офіційне оформлення у роботодавця за польською візою досить клопітке, тому шанси оформити трудові відносини за цим документом не високі.

Якщо мова йде про працю в сфері обслуговування, харчування чи інших гуманітарних галузях, то шанси отримати бажану посаду високі. Коли мова йде про працю у сфері медицини чи керівництва – краще оформити документи, які забезпечать комфортну працю в країні.

Існує можливість паралельного навчання. Якщо українець вирішить покращити свої знання мови чи навички в будь-якій близькій йому сфері, уряд країни пропонує відвідувати спеціальні курси паралельно з основною роботою.

Поделиться в социальных сетях:

0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...

Оставьте свой комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *